Pupinfo

Welkom op de pupinfo pagina van onze vereniging. U heeft besloten om een Jack Russell Terriër aan te schaffen. Op deze site is veel informatie te vinden over het ras, karakter en de gezondheid. Verder kunt u bij dekmelding en pupinfo zien of er en zo ja waar er pups geboren zijn of verwacht worden. Het is ook altijd nog mogelijk om contact te zoeken met de pupinfo mocht u nog vragen hebben: pupinfo@jackrussellvrienden.nl

Alle dekmeldingen en geboren pups hiervan voldoen aan het fokregelement van deze vereniging. Via de volgende link is dit reglement in te zien.

De fokker is altijd verantwoordelijk voor het fokken van elk door hem/haar gefokt nest.

Aan het aanbieden van pups voor pupinfo, kunnen dan ook geen rechten worden ontleend. De JRV heeft alleen een controlerende en voorlichtende rol.

 • De fokker heeft uiteraard de vrijheid om iemand –soms bij nader inzien- geen pup te verkopen. Overkomt het u, dan zal de fokker dit besluit motiveren. Ook u kunt het aanbod van een fokker natuurlijk afslaan. Laat u dit dan wel tijdig weten zodat de fokker niet als de pups al wat ouder zijn, alsnog op zoek moet naar een geschikte pupkoper.
 • Het is erg belangrijk dat u wederzijds een plezierig contact hebt en dat u altijd terecht kunt bij de fokker met vragen. Een goede fokker heeft belangstelling voor de ontwikkeling van de pups.
 • Het is de taak van de fokker een pup tijdens de eerste 8 weken van zijn leven goed te socialiseren en kennis te laten maken met het ‘dagelijks leven’ (de stofzuiger, de huisbel, kinderen, de radio, etc.) Het is heel belangrijk, dat pups al tijdens de eerste periode van hun leven dagelijks plezierige ervaringen opdoen met mensen zodat ze zich ‘veilig’ voelen bij mensen.
 • Koop nooit een pup bij een fokker, die de pups geïsoleerd heeft laten opgroeien. De kans dat uw pup een achterstand heeft opgelopen in zijn socialisatieproces, welke niet meer (voldoende) is in te halen, is levensgroot. Gestreste, schrikachtige honden kunnen het resultaat zijn.
 • Leden van de JRV mogen alleen fokken met ouderdieren die zijn nagekeken op een aantal (erfelijke) aandoeningen. Omdat de ouderdieren van meeste pups die u via Marktplaats kunt kopen helemaal niet zijn onderzocht, kunnen deze pups ook goedkoper aan de man worden gebracht. Ons advies: niet kopen!

Wat kost een pup?

Ook de prijs voor de pups is een zaak tussen pupkoper en fokker. De prijs kan mede afhankelijk zijn van behaalde resultaten op tentoonstellingen van de ouderdieren. Maar bedenk wel, dat ‘mooie ouders’ geen garantie is voor een ‘mooie pup’. 
De prijs ligt momenteel zo tussen de 900-1100 euro. Sommige fokkers vragen minder voor hun pups omdat ze een lager bedrag voldoende vinden. Het is een misverstand te denken dat een pup van € 1100,-  per definitie ‘beter’ is dan een puppy van € 900,-!
Maar aan pups die te koop worden aangeboden voor een paar honderd Euro (€ 400.- of zo) zit vrijwel zeker ‘een luchtje’: geen stamboom, ouderdieren zijn niet onderzocht op erfelijke afwijkingen e.d. In een aantal gevallen worden de moederdieren van deze goedkope pups gebruikt als levende fokmachines. Deze teefjes krijgen soms meerdere nesten per jaar. In Nederland is het niet toegestaan dat een teefje in haar leven meer dan 5 nesten voortbrengt.

 

Tips bij de aanschaf van een pup

 • Via het internet worden veel Jack Russell Terriër pups te koop aangeboden op allerlei sites. En hoe professioneel en vooral aantrekkelijk sommige sites er ook uitzien, doe uw huiswerk als pupkoper goed.
 • Een Jack Russell Terriër zijn vachtkleur is minimaal voor 50% wit dus alle blauw, effen bruin en black & tan die aangeboden worden als Jack Russell is een kruising van diverse rassen om deze kleuren niet voorkomen bij dit ras.
 • Het kopen van een Jack Russell Terriër uit een krant/tijdschrift of via internet kan riskant zijn! Om kosten te sparen, zijn de ouderdieren van de aangeboden pups vaak niet nagekeken op erfelijke afwijkingen als Patella Luxatie, PLL en oogafwijkingen
 • Er wordt ook nog steeds gefokt met ouderdieren die lijden aan een erfelijke afwijking: pups lopen meer gezondheidsrisico’s dus ons advies: koop geen pup uit een dergelijke combinatie.
 • Onwetende pupkopers worden ook misleid met niet-erkende gezondheidsuitslagen of met verouderde uitslagen.
 • Sommige fokkers beweren lid te zijn van de JRV of zeggen dat ze lid zijn van ‘rasvereniging’ –misleidend doelend op de Jack Russell Vrienden- terwijl dit niet het geval is! U kunt bij de JRV vragen of een fokker lid is van de JRV
 • Ook komt het voor dat de fokker zelf geen lid is van de JRV en deze niet volgens onze regels fokt, terwijl zijn/haar partner wel JRV-lid is. Er wordt in die gevallen door de fokker ten onrechte nog wel eens ‘grote sier’ gemaakt met het lidmaatschap van de JRV (om betrouwbaar over te komen, om de pups makkelijker te kunnen verkopen?) terwijl de JRV-regelgeving door de fokker helemaal niet is nageleefd. Neem voordat u een puppy koopt, dus altijd even contact op met de JRV. Berouw komt vaak na de zonde!
 • Voor vragen over ouderdieren kunt u contact opnemen met de fokbegeleidings commissie. Zij verstrekken geen informatie over fokkers, maar kunnen u wel informatie geven over de ouderdieren. Hiervoor moet u wel over de N.H.S.B.-nummers (stamboomnummers) van de ouderdieren beschikken. Deze kunt u vragen aan de fokker.