Het ras

De Jack Russell Terriër is een kleine, actieve, (over-)moedige en soms onvermoeibare terrier.

Niet voor niets wordt vaak gezegd dat de Jack Russell Terriër een grote hond is in een kleine verpakking. Deze zelfstandige hondjes hebben een goede, consequente opvoeding nodig en kunnen dan veel leren. Ze zijn slim en enthousiast en passen bij een actieve eigenaar die zich niet door een olijk, ondeugend koppie om de tuin laat leiden!

 

Algemeen

De Jack Russell Terriër of kortweg Jack Russell komt oorspronkelijk uit Engeland en is gefokt door dominee John (Jack) Russell voor het jagen in holen op vossen en later voor het verjagen van ongedierte op de boerderij. Het moest een moedige, niet te grote hond zijn met veel doorzettingsvermogen die de vos in zijn hol kon achtervolgen en hem er uit blaffen. Uit de door hem gefokte honden zijn twee rassen ontstaan: de Parson Russell Terriër, die hoger op de poten staat en wat lichter gebouwd is, en de Jack Russell Terriër. Tegenwoordig wordt de Jack Russell veel als huishond gehouden. Jack Russells worden gemiddeld vijftien jaar oud.

 

Uiterlijk

De Jack Russell is een kleine, stevig maar atletisch gebouwde hond. Zijn vacht is wit met zwarte, ‘tan’ of bruine aftekeningen, waarbij het wit moet blijven overheersen. Er bestaan drie vachttypen: gladharig, ruwharig en ‘broken’, wat tussen glad- en ruwhaar in zit. De poten horen recht te zijn en even lang als de afstand van schoft (schouder) tot de onderkant van de borstkas. Soms worden Jack Russells gezien met een te lang lijf, te korte of kromme poten en een overdreven brede borstkas. Deze voldoen niet aan de rasstandaard. Het oor van de Jack Russell hangt of er is sprake van een zogenaamd ‘knopoor’, waarbij de oorschelp wat opzij gedraaid staat en de punt van het oor omlaag hangt. De staart van de Jack Russell wordt als de hond loopt omhoog gedragen.

Het gewicht van de Jack Russell ligt rond vijf tot zes kilo, de schouderhoogte tussen 25 en 30 centimeter; voor elke vijf centimeter schofthoogte mag de hond een kilo lichaamsgewicht hebben.

 

Karakter

De Jack Russell is een actieve, slimme hond met een pittig karakter. Hoewel hij klein van stuk is, lijkt hij dit zelf niet in de gaten te hebben en kan hij overmoedig zijn tegenover veel grotere en sterkere honden en hen uitdagen. Voorkom dit, want niet elke grotere hond accepteert dit en de kans bestaat dat uw Jack Russell gebeten wordt.

De Jack Russell houdt van actie en spelen en is een echte doorzetter. Hij zal bij conflicten eerder vechten en bijten dan vluchten. Jack Russells zijn waaks en blaffen gemakkelijk.

Zoals de meeste terriërs is de Jack Russell vrij zelfstandig en kan hij flink eigenwijs zijn. Hij heeft een behoorlijk jachtinstinct en vindt het leuk om ergens achteraan te rennen. Kleine huisdieren kunnen dan ook maar beter uit zijn buurt worden gehouden. Hij is bovendien dol op graven. Als een Jack Russell goed aan kinderen gewend is kan hij prima met hen spelen. Wel moet dit altijd goed begeleid worden. De Jack Russell kan voor kleine kinderen druk zijn en hij heeft de neiging hen achterna te rennen en in wapperende kleren te happen. Laat honden en kinderen nooit alleen!

Jack Russells zijn al vanaf een leeftijd van een tot anderhalf jaar volwassen maar blijven tot op hoge leeftijd speels.

 

Verzorging

De vacht van de Jack Russell heeft weinig verzorging nodig. Af en toe borstelen is voldoende bij de gladharige honden, de 'broken' en de ruwharige vacht moeten een paar keer per jaar geplukt worden. Controleer of er geen takjes in de vacht blijven zitten en kijk of de nagels niet te lang worden. Ook het gebit moet regelmatig even bekeken worden.

 

Beweging en activiteiten

De Jack Russell heeft veel beweging nodig. Hij houdt van rennen en spelen. Als hij zijn energie niet kwijt kan tijdens de wandelingen, kan dat leiden tot gedragsproblemen. Om een Jack Russell moe te krijgen kunt u hem ook denkwerk geven, bijvoorbeeld door oefeningen of speurspelletjes te doen.

De Jack Russell is geschikt om hondensporten zoals behendigheid en flyball te doen. Let er dan wel op dat hij uitgegroeid moet zijn voor u hieraan kunt beginnen omdat anders zijn gewrichten kunnen beschadigen. Ook flinke wandelingen of jachttraining vindt hij leuk.

 

Socialisatie en opvoeding

Zoals bij alle honden is een goede socialisatie erg belangrijk. Een goede fokker is al begonnen met de socialisatie van de pups op jonge leeftijd. Vraag na wat hij of zij heeft gedaan en ga zelf verder met de socialisatie. Wen uw pup aan allerlei mensen, dieren en andere nieuwe zaken. Doe dit echter wel rustig aan, want een Jack Russell kan door veel nieuwe ervaringen achter elkaar erg druk worden. Jack Russell pups moeten soms gedwongen worden om rust te nemen, want ze reageren snel op allerlei prikkels, lijken soms onvermoeibaar en willen overal bij zijn. Om een goed opgevoede Jack Russell te krijgen moet u vooral consequent zijn en zelf rustig blijven. Leer uw Jack de regels door goed gedrag te belonen, oefeningen leuk en afwisselend te houden en door te voorkomen dat hij ongewenst gedrag aanleert. U zult vooruit moeten denken, want Jack Russells zijn slimme doorzetters, geen schoothondjes. Laat u niet door zijn schattige puppy uiterlijk afleiden! Een aandachtspunt bij de opvoeding is om pups al jong te leren dat ze niet constant mogen blaffen. Geef dus zeker geen aandacht als een pup blaft, maar loop juist weg en geef aandacht als hij stil is. Voorkom ook dat hij achter vogels en wild, maar ook fietsen of rennende kinderen aan gaat jagen. Oefen flink met hier komen en doe aandachtstraining. Ga met uw pup naar een puppycursus, zodat u leert hoe u hem dingen kunt bijbrengen en hij leert luisteren terwijl er andere mensen en honden in de buurt zijn. Samen bezig zijn versterkt bovendien de band tussen u en uw hond.

 

Ziekten en erfelijke aandoeningen

Bij Jack Russells komt patella luxatie (PL) voor. Bij deze erfelijke gewrichtsaandoening schuift de knieschijf van zijn plek waardoor de hond mank gaat lopen. Bij lichte PL kan de knieschijf weer op zijn plek komen als de hond zijn poot strekt. Men ziet dan dat de hond een aantal passen op drie poten loopt en zijn andere poot naar achteren strekt om de knieschijf weer terug te laten schieten. Bij ernstigere gevallen blijft de knieschijf naast het gewricht hangen. Niet elk hupje is echter patella luxatie.

 

Benodigde ervaring

Voor het op een verantwoorde wijze houden van een Jack Russell Terriër heeft u geen specifieke ervaring nodig, maar realiseer u dat dit niet de gemakkelijkste hond is om op te voeden. Zorg dat u zich van tevoren goed informeert, bijvoorbeeld via de rasvereniging.

 

Aanschaf en kosten

Lees voor u een hond aanschaft het Praktisch document 'De aanschaf van een hond' op www.licg.nl.

Een Jack Russell pup kunt u het beste aanschaffen bij een fokker die zich houdt aan het fokreglement van de rasvereniging. Daarin is bijvoorbeeld opgenomen dat ouderdieren getest moeten zijn op erfelijke oogafwijkingen en patella luxatie, en dat pups de noodzakelijke medische behandelingen krijgen, zoals inentingen en ontworming. Op de website van de rasvereniging vindt u lijsten met beschikbare nestjes en bij twijfel kunt u contact opnemen met het secretariaat. Let goed op als u een pup gaat kopen en vermijd tussenhandelaars. Koop niet als u vermoedt dat de pups niet goed gesocialiseerd zijn door de fokker of als de moederhond niet aanwezig is. Let er op dat de pup gezond is en er schoon en levendig uitziet. Houd rekening met de erfelijke aandoeningen van het ras en ga na of de ouderdieren getest zijn. Gebruik de puppychecklist van het LICG om u te helpen beoordelen of bij u een betrouwbaar adres koopt.

Wilt u een volwassen Jack Russell aanschaffen dan kunt u terecht bij de rasvereniging, deze bemiddelt bij herplaatsing. U kunt ook terecht bij een asiel. Sommige fokkers hebben ook wel eens een oudere hond die herplaatst moet worden, dus daar informeren heeft ook zin.

Maak bij de aanschaf van een pup of oudere hond duidelijke afspraken. Het gebruik van een koopcontract is aan te raden. De rasvereniging heeft een voorbeeldcontract op haar website staan.

Pups geboren na 1 april 2013 of honden afkomstig uit het buitenland moeten verplicht gechipt en geregistreerd zijn door de fokker of importeur. Krijgt u zo’n hond aangeboden die niet gechipt en geregistreerd is, dan houdt de verkoper zich niet aan de wet en kunt u de hond beter niet kopen. Zelf bent u verplicht de registratie binnen twee weken na aanschaf op uw naam te zetten. Meer informatie vindt u in het Praktisch document over ‘Chippen en registreren’ of op www.chipjedier.nl.

Een Jack Russell Terriër met stamboom kost gemiddeld vanaf 750 - 850 euro. Daarnaast bent u geld kwijt aan benodigdheden zoals een mand, een riem, een etensbak en speeltjes. Een Jack Russell is geen grote hond, u bent aan voeding ongeveer 25 euro per maand kwijt. De tarieven van de hondenbelasting variëren per gemeente. Denk ook aande kosten van de puppycursus en vervolgcursussen of hondensport. Houd rekening met dierenartskosten zoals entingen, ontwormen en behandeling tegen vlooien, bij elkaar vanaf ruim 100 euro per jaar. Wilt u de hond laten castreren dan komen daar de operatiekosten bij, voor reuen kost dit zeker 100 euro of meer, voor teven minstens tweemaal zoveel. Daarnaast kunt u voor kosten komen te staan als uw dier onverhoopt ziek wordt. Voor (onverwachte) dierenartskosten kunt u een ziektekostenverzekering afsluiten.

 

Bijzonderheden

• Jack Russells horen overwegend wit te zijn. Een zwarte of black&tan Jack Russell bestaat niet!

Bij het LICG kunt u terecht voor onafhankelijke en betrouwbare informatie over het ‘houden van huisdieren’. Door het bieden van deze informatie en het organiseren van campagnes levert het LICG een bijdrage aan verbetering van de gezondheid en het welzijn van huisdieren in Nederland.